Buyer journey enablement

De functieomschrijving begint eindelijk te wankelen

Bedrijven merken dat rekruteren op basis van functieomschrijvingen niet garant staat voor het aanwerven en behouden van toptalent.

Hoe langer hoe meer bedrijven merken dat rekruteren op basis van functieomschrijvingen niet garant staat voor het aanwerven en behouden van toptalent.

Neem bijvoorbeeld Carglass. Je zou verwachten dat zij naar ‘goede ruitenzetters met ervaring’ zoeken. Maar de specialist in het herstellen en vervangen van autoruiten kijkt bij de aanwerving niet zozeer naar technische competenties; techniek kan je namelijk aanleren.

Klanttevredenheid staat centraal in het DNA van het bedrijf. Er wordt meer gerekruteerd op communicatieve vaardigheden: men zoekt medewerkers die geïnteresseerd zijn in mensen, die nieuwsgierig zijn naar wat een klant naar de servicecenters brengt en gaan stralen als ze een perfecte dienstverlening kunnen leveren aan klanten.

Vijf nadelen van de traditionele functieomschrijving

Aanwerven op basis van vaardigheden en ervaring is zelfs dodelijk voor het talent en de diversiteit binnen elk bedrijf. Dit zijn vijf redenen daarvoor:

  1. Vaardigheden en ervaring blijven in zekere mate belangrijk; een ingenieur heeft geen direct inzetbaar potentieel als accountant. Maar het komt erop aan wat iemand doet met zijn of haar vaardigheden. Mensen met weinig ervaring maar het potentieel om snel te leren, kunnen op termijn meer waarde bieden aan je bedrijf dan in hun functieprofiel vastgeroeste professionals.
  2. Traditionele functieomschrijvingen laten geen ruimte voor diversiteit, bijvoorbeeld voor jonge kandidaten met hoog potentieel of voor hooggekwalificeerde kandidaten met een afwijkende achtergrond.
  3. Heeft u zich afgevraagd waarom veelbelovende nieuwe medewerkers die -hoewel ze perfect met de omschrijving overeenkomen- ondermaats presteren of snel weer weggaan? Functieomschrijvingen houden geen rekening met gedrag, cultuur, teamwerk, toewijding of compatibiliteit tussen uw medewerkers en uw bedrijf.
  4. Topkandidaten zijn meestal niet op zoek naar een laterale transfer van het ene bedrijf naar het volgende (dat doet hooguit een enkeling om een beter verloningspakket in de wacht te slepen). Met functieomschrijvingen op basis van alleen maar vaardigheden en ervaring maakt u het hen erg moeilijk om in te schatten of ze hun talenten goed zullen kunnen inzetten voor het bedrijf, ondanks hun sterke gedrevenheid.
  5. Medewerkers die op competenties zijn aangeworven, voelen zich niet noodzakelijk verbonden met uw bedrijf.

Kies DNA-compatibele medewerkers

In plaats van medewerkers aan te werven op basis van competentie en ervaring, is het veel belangrijker om mensen te zoeken die passen bij het DNA van uw bedrijf; zij zullen veel meer toegewijd en gemotiveerd zijn. Medewerkers die compatibel zijn met uw bedrijfscultuur handelen in lijn met de verwachtingen en maken vaak bijkomende procedures en afstemmingsvergaderingen overbodig. En niet te vergeten: DNA is een vast gegeven (je bent compatibel met de bedrijfswaarden of niet), terwijl vaardigheden gemakkelijker aangeleerd kunnen worden.

Rollen boetseren op maat van mensen die passen in uw bedrijf

Rollen boetseren (role casting) voor medewerkers die passen in uw bedrijf brengt het beste in mensen naar boven. Zij hebben de ruimte om te doen waar ze goed in zijn en om hun sterktes verder te ontwikkelen. Daardoor moeten zij veel minder gemanaged worden. Het levert een win-win situatie op: als een consistent team werken medewerkers samen aan de uitvoering van strategische doelstellingen van uw bedrijf.

Bedrijven die toptalent zoeken om een mix van vaardigheden en ervaringen in het bedrijf binnen te brengen, zouden dus moeten experimenteren met alternatieven voor de achterhaalde functieomschrijving. Wie nu wil aanwerven, zal toch anders moeten denken; steeds minder medewerkers laten zich vangen in de dwangbuis van een job die geen ruimte biedt om zichzelf te zijn.

Over Pascal Persyn

Pascal supports organisations in delivering commercial excellence in the areas of Sales Enablement, Content Strategy and Buyer Journey Enablement. His pet projects are about helping companies overcome challenges due to the empowered customer and thus evolving into buyer-aligned organisations. His executive experience in private, VC-backed and public companies enables doing the right thing at the right time with the right people. Don’t hesitate to contact Pascal for expert advice: pascal@perpetos.com