Content enablement

Komt er een content marketing-tsunami?

Niet alleen moeten we meer relevante multimedia-content creëren, maar er ook voor zorgen dat we alle geproduceerde content

Wat zei Brainsharks Customer Community Director Irwin Hipsman onlangs in Antwerpen: uit hun onderzoek blijkt dat Amerikaanse bedrijven 25 procent van hun verkoop- en marketingbudget spenderen aan de productie en distributie van content. Vertaald naar West-Europa: zover zijn we hier niet, maar misschien moeten we ons voorbereiden op een enorme golf aan content marketing, gekoppeld aan CRM- en marketing automation-software. De uitdaging is dubbel: niet alleen meer relevante multimedia-content creëren, maar er ook voor zorgen dat we alle geproduceerde content goed blijven beheren.

Hipsman overdreef niet toen hij verwees naar CRM en de situatie van tien jaar geleden. Ofwel had men toen geen CRM-software, ofwel was het een rommeltje. De vergelijking met vandaag is snel gemaakt: ofwel heeft men nog geen contentstrategie, ofwel is het een rommeltje.

ih-184x184

Tien jaar geleden was er geen sprake van een gecentraliseerd beheer van prospecten, leads, opportuniteiten, klanten en ex-klanten; met alle gevolgen van dien. Nu zien we hetzelfde in een ander domein van verkoop en marketing: productdocumentatie en recente of verouderde powerpoints worden lukraak gebruikt, als individuele werknemers ermee stoppen vallen alle activiteiten op sociale media stil, het duurt een eeuwigheid eer nieuwe klanten en nieuwe contacten de newsletter beginnen ontvangen, lokale marketingafdelingen omzeilen de internationale website omdat het weken duurt om één letter te laten wijzigen, elke afdeling houdt apart bij wie naar klantenevenementen kwam. En zo kunnen we nog even doorgaan.

Net zoals alle informatie over de verkoop in de CRM-software terecht moest komen, moet hetzelfde gebeuren voor de activiteiten van de marketingcommunicatie. Operationeel is er geen enkele reden om het niet te doen, het aanbod add-ons voor alle grote CRM-pakketten is meer dan voldoende groot. Ook qua planning denken we dat het relatief eenvoudig op te lossen valt: kies de aankoopsituatie van de klant als ijkpunt en laat zowel verkoop als marketingcommunicatie daar synchroon en in onderling overleg op werken.

Naarmate CRM en marketing automation meer en meer geïntegreerd worden in organisaties, komt contentbeheer helemaal op de voorgrond. Met medewerkers die hier en daar wat content creëren, loop je uiteindelijk vast. Wat is de uitdaging? Het standaardiseren van content en de workflow errond. Om dat te bereiken, besloot Hipsman, kan je alvast beginnen met een eigen ‘content department’ op te richten.

PS: Irwin Hipsman van Brainshark kwam samen met Marketo en met onszelf spreken op een evenement van Leadfabric. We volgden hem nadien tot in z’n hotel en haalden hem voor de camera.Over Pascal Persyn

Pascal supports organisations in delivering commercial excellence in the areas of Sales Enablement, Content Strategy and Buyer Journey Enablement. His pet projects are about helping companies overcome challenges due to the empowered customer and thus evolving into buyer-aligned organisations. His executive experience in private, VC-backed and public companies enables doing the right thing at the right time with the right people. Don’t hesitate to contact Pascal for expert advice: pascal@perpetos.com