Ontex, een vooraanstaande internationale producent van oplossingen voor persoonlijke hygiëne, besloot om structuur te brengen in een omgeving die zowel intern als voor de klant aan het veranderen was.

Samen met Perpetos hebben ze een programma voor continue vorming en coaching opgezet. Dit programma helpt Ontex om de vaardigheden binnen alle divisies op elkaar af te stemmen in de talrijke landen waar het bedrijf actief is.

Snelle groei in een wereldwijde economie

De innovatieve producten van Ontex worden in meer dan 110 landen verdeeld. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een duidelijke groei neergezet, waardoor de internationale voetafdruk van Ontex is toegenomen en waarbij het merk Ontex aan belang heeft gewonnen.

‘We waren er ons van bewust dat consistentie in de processen en een uniforme methodologie op het vlak van verkooptraining cruciaal zijn voor succesvolle acquisities.’

Stéphane Viguier, Group Sales Capability & Distributor Director

Een band smeden met een partner op lange termijn

Stéphane Viguier ging op zoek naar een partner die dit veranderingsproject kon helpen sturen.

Vooropgestelde criteria waaraan deze partner moesten voldoen:

 • Naast enkel opleiding, ontwikkelt deze partner de nodige competenties
 • Opleiden is niet éénmalig; een solide partnership op lange termijn opbouwen is cruciaal
 • Biedt een geschikte methodologie die aanpasbaar is aan de situatie van Ontex
 • Is in staat om aan het 70/20/10-model te voldoen (70% op de werkplek, 20% via coaching en 10% via klassikale training)
 • Beschikt over referenties die wijzen op inzicht in de activiteiten & categorieën van Ontex
 • Is in staat om opleidingen en communicatie hierrond in meerdere talen te verzorgen

‘Perpetos toont aan dat men de context begrijpt en verder gaat dan onze briefing.  Onze visie werd uitgedaagd en daarnaast werd waarde aan het uit te voeren programma toegevoegd’, aldus Stéphane Viguier.

Lancering van een programma voor continue vorming en coaching

‘Om in een snel veranderende wereld aan de top te blijven, wilden we een programma voor continue vorming en coaching ontwikkelen en de vaardigheden structureren binnen onze landen en divisies’, zegt Stéphane Viguier.

De belangrijkste principes van ons programma zijn:

 • Eén enkele verkoopmethode
 • Coachen als een cultuur en een manier van werken
 • Een uniforme woordenschat en (verkoop)taal binnen alle functies waar klantencontact centraal staat
 • Het programma werd via klassikale sessies, kennisversterking en coaching geïmplementeerd
 • Perpetos organiseerde de opleidingen in diverse Europese landen. Via het programma ‘Train-the-Trainer’ werd de implementatie van de opleiding in Afrika, LATAM en Oost-Europa door Perpetos verder uitgerold en gesuperviseerd

Dit programma verzekert dat belangrijke boodschappen, leervaardigheden en lesmethodes consistent zijn ongeacht wie de trainer is en wie de trainingsorganisaties zijn.

Het opleidingsprogramma werd eerst geïmplementeerd op het niveau van het senior management voordat het binnen de wereldwijde organisatie uitgerold werd.

‘We hebben onze Account Managers getraind en binnenkort zijn onze Product Specialists aan de beurt. In een tweede fase hebben we verkoop coaching geïntroduceerd om te verzekeren dat de verworven competenties volledig ingebed zijn. We gaan nu verder dan de divisie Gezondheidszorg en rollen het programma eveneens uit in onze divisies Mature Market Retail en Americas’.

Het opleidings- en coaching programma wordt ook toegepast door en maakt zelfs deel uit van de KPI’s van het Sales Managementteam van Ontex.

Verkoopresultaten en commerciële harmonisatie maximaliseren

‘Dankzij onze nieuwe inzichten in de aankoopcyclus en het bijhorende type berichtgeving zijn we nu volledig voorbereid om bestaande klanten te laten groeien en nieuwe klanten binnen te halen. Deze inzichten stellen ons in staat om de voordelen van een CRM-systeem voor de dagelijkse werkzaamheden en resultaten van onze verkoopmedewerkers beter te promoten.’ Bepaalde marketingafdelingen van Ontex zijn nauw betrokken bij het programma en zijn er heel enthousiast over.

Dankzij dit programma spreken ze dezelfde taal als de verkoopafdeling. Daarnaast zorgt dit ervoor dat nieuwe ideeën makkelijker naar boven komen.

‘Al sinds het prille begin verloopt samenwerking met Perpetos fantastisch. Zij hebben bewezen dat ze zich in Ontex kunnen inleven. Zij zorgen voor echte oplossingen’, besluit Stéphane Viguier.

Over Ontex: Ontex is een toonaangevende internationale producent van oplossingen voor de persoonlijke hygiëne op het vlak van babyverzorging, vrouwelijke hygiëne en volwassenenzorg. De innovatieve producten van Ontex worden in meer dan 110 landen verdeeld via Ontex-merken zoals bbTips, BioBaby, Canbebe, AdultMax en Serenity alsook via toonaangevende retailmerken.

Ontex stelt wereldwijd meer dan 11.000 gepassioneerde medewerkers te werk, is actief in meer dan 25 landen en heeft zijn hoofdzetel in Aalst (België). Ontex staat genoteerd op Euronext Brussel en maakt deel uit van de Bel20 en STOXX® Europe 600. www.ontexglobal.com

Other Customer Stories