MEGA’s internationale expansie begint intern

Onder leiding van CEO Lucio de Risi ging MEGA International -een groot Frans softwarebedrijf dat volgens Gartner de beste software levert om bedrijfsprocessen af te stemmen op de bedrijfsstrategie- door een intern transformatieproject. Bedoeling was om de onderneming internationaal sterker te maken. Onder meer moeten verkoop en marketing beter samenwerken en vooral meer rekening houden met de klant.

Sales en marketing moesten dezelfde taal leren spreken. Werknemers die verschillend werken en denken, helpen uw bedrijf niet vooruit. “We wilden wereldwijd verkopers hebben die op dezelfde manier werken en met dezelfde terminologie communiceren en discussiëren. Deze nieuwe aanpak heeft een positieve invloed op onze interne werking en zorgde dat het hele bedrijf efficiënter en sterker werd”, zegt CEO Lucio de Risi van Mega.

MEGA’s salesteam dacht vroeger te veel hoe ze hun producten best konden verkopen, maar laten deze gebruikelijke denkwijze nu achterwege. Elke klant heeft namelijk interne regels en een eigen koopcyclus. Lucio de Risi: “Wilt u verkopen? Start dan met het begrijpen van uw klanten en hoe ze willen kopen. Dat maakt ook marketingcommunicatie essentieel om efficiënter om te gaan met klanten.”

Interne verkoopprocessen voorrang geven aan de koopcyclus van een potentiële klant, werkt dus niet. Lucio de Risi: “Uw manier van denken is niet logischerwijs de manier van denken van uw klant. Zorg ervoor dat je eerst de koopcyclus van de klant kent om er dan de verkoopacties van je bedrijf op af te stemmen.”

Iedereen moet mee

Een transformatieproject slaagt alleen met expliciete doelstellingen op basis van een duidelijke strategie en visie. Lucio de Risi: “Belangrijk is dat de directie en de HR-afdeling deze transformatie ondersteunen. Zij moeten de interne verandering en het denkproces mee uitdragen. Er zullen altijd mensen zijn die niet positief staan tegenover een andere manier van werken. Dat maakt een sterke strategie, trainingen en voortdurende interne communicatie noodzakelijk.”