Investeren in learning en development is vandaag een must, maar brengt het ook echt iets op? Nog te vaak blijven trainingen een verplicht nummer en raakt de kennis snel vergeten. Hoe bouw je een doeltreffende learning journey uit, waarbij je niet alleen kennis verankert, maar ook zorgt voor een verandering in gedrag en mindset?
2 vuistregels voor je vertrekt
Wanneer wij een doeltreffende learning journey uittekenen, houden we altijd rekening met volgende vuistregels
- De vergeetcurve van Ebbinghaus: tot 90% van de nieuwe tools en concepten raakt vergeten na een workshop of training.
- De 70-20-10 regel, of de verhouding tussenverschillende manieren van leren:
- 70% leren = ervaring in de praktijk, werken
- 20% = sociaal leren door samen te werken, coaching en mentoring
- 10% = volgen van trainingen en workshops
3 etappes in een learning journey
1. Train
Trainingen en workshops zijn slechts één etappe binnen de learning journey. Voor een optimaal effect werken we in deze etappe met diverse technieken, zoals break-outsessies, self paced learning of rollenspellen. Dankzij deze technieken wordt de kennis behapbaar.
2. Transfer
In een volgende etappe passen we die kennis toe op de werkvloer. Ook hier zetten we een mix van technieken en formats in, zoals het werken met assignments of het inbouwen van learning nuggets.
3. Sustain
Het allerbelangrijkste uiteraard is dat leren niet alleen leidt tot eenmalige kennisopbouw, maar tot een langetermijnimpact. Via coaching of peer-learning bijvoorbeeld veranker je niet alleen kennis, maar kan je ook tot een verandering in gedrag en mindset komen.
Vanuit onze ervaring met het ontwerpen van learning journeys die écht opbrengen, geven we graag enkele tips & tricks mee:
5 tips voor een doeltreffende learning journey
- Maak ruimte voor spaced learning. Dat is leren over een langere periode gecombineerd met herhaling. Heel handig hiervoor zijn assignments, interactieve korte heropfrissingsvideo’s (zoals onze learning nuggets) of webinars.
- Maak kennis behapbaar dankzij micro-learning. Deel complexe materie op in behapbare stukken. Zo zorg je er niet alleen voor dat kennis beter blijft hangen door herhaling, maar vermijd je ook mentale moeheid.
- Vertaal de kennis naar de werkcontext. Door abstracte concepten toe te passen in de eigen werkomgeving, komen mensen tot een verandering van gewoontes en gedrag. We koppelen dit vaak aan groepscoaching, peer coaching of mobiele applicaties, zoals Qstream (= doelgericht individueel coachen van salesmanagers op basis van data-inzichten).
- Zorg voor content die relevant is voor je business en de goals van jouw team. Dat lijkt evident, maar het vraagt wel een juiste analyse van de uitdagingen binnen je business en team. Relevante content zorgt voor meer betrokkenheid, verhoogt de toepasbaarheid in de job en leidt tot tastbare resultaten.
- Bouw een performance dashboard. Dankzij zo’n dashboard worden de tools en concepten officieel verankerd binnen je organisatie en kan je groei, resultaten en betrokkenheid meten.